İçinde KAYMA geçen kelimeler

Kelimeler arşivinde; içinde "kayma" olan, toplam 29 tane kelime bulunuyor. İçerisinde kayma bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ek olarak sonu kayma ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında kayma olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.

 
 

12 harfli kelimeler

KAYMAKLANMAK

11 harfli kelimeler

KÜÇÜKKAYMAZ, KAYMAKAMLIK, KAYMAKLANMA, KAYMAZYAYLA, KAYMAOLUŞUM

10 harfli kelimeler

YERKAYMASI, KAYMAKALTI, KURUKAYMAK, KOCAKAYMAZ, KAYMAZTEPE

9 harfli kelimeler

KAYMAKÇIL, KAYMAZLAR, KAYMAKOBA, KAYMAKLAR, ÇALKAYMAK, BALKAYMAK

8 harfli kelimeler

KAYMAKCI, KAYMATLI, KAYMACIK, KAYMAKLI, KAYMAKÇI, KAYMAKAM

7 harfli kelimeler

KAYMALI

6 harfli kelimeler

KAYMAH, KAYMAS, KAYMAZ, KAYMAK

Bazı kelimelerin anlamları

KAYMA

Kaymak (II) işi. Herhangi bir nedenle filmin atlaması, görüntünün perdeye veya ekrana tam olarak gelmemesi.

YERKAYMASI

Kayşa.

KURUKAYMAK

Tunceli kenti, Hozat belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

KAYMAKAMLIK

Kaymakam olma durumu. İlçe, kaza. Kaymakamın görevi. Kaymakamın makamı ve bu makama bağlı resmî dairelerin bütünü.

KAYMAKÇIL

Kertenkele.

KÜÇÜKKAYMAZ

Zonguldak ili, Alaplı ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

KAYMAKLANMA

Kaymaklanmak işi. Oksitlenme sonucunda kuruyan, bağlayıcı içeren solvent bazlı boyaların yüzeyinde oluşan ve solventlerde çözünmeyen tabaka.

KAYMAZYAYLA

Eskişehir ili, Mahmudiye belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge.

KAYMAKLANMAK

Kaymak bağlamak, kaymak tutmak.

KAYMAZLAR

Kastamonu ili, Çatalzeytin ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

KAYMAZTEPE

Tunceli şehri, Kırmızıköprü nahiyesine bağlı bir yer.

KAYMAOLUŞUM

Yerkabuğunun kıvrılma ve kırılması, çökmesi ya da geniş alanlı olarak yükselip kabarması gibi oluşu içgüçlere dayanan olayların tümü.

KAYMAKOBA

Bursa ili, Mudanya ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir bölge.

KAYMAKALTI

Yağı alınmış süt.

KOCAKAYMAZ

Kocaeli şehrinde, Kandıra belediyesi, merkez bucağına bağlı bir bölge.

KAYMAKLAR

Zonguldak ilinde, Ormanlı bucağına bağlı bir bölge.

  -   -   -  

Anlamında KAYMA bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde KAYMA geçen kelimeler listesi verilmiştir.

KAÇMAK

Hızla koşup bir yere saklanmak. Yok olmak. Hızlı koşmak. Kendini göstermemek, rastlaşmamaya çalışmak. Rengi ağarmak, uçmak. Kız veya kadın yasalara ve aile isteklerine karşı gelerek evlenmek için evinden ayrılmak. Girmek. Futbol ve basketbolda engelleyen adamdan kurtulmak veya pas alabilmek için boş alana koşmak. Kaçınmak. İpi kopmak. Gaz, sıvı vb. şeyler sızmak. Görünmeden gitmek, savuşmak, sıvışmak. Kimseye bildirmeden bulunduğu yerden ayrılmak, firar etmek. Kaçgöçe uymak. Yarışçı diğerlerinden hızla ayrılıp arayı açmak. Bir yana doğru kaymak. Benzemek, andırmak.

DÖKÜNTÜ

Dökülmüş, saçılmış şeyler. Değersiz, bayağı, ayaktakımından olan kimse. Kâğıtçılıkta üretimin herhangi bir safhasında ıskartaya çıkan, genellikle tekrar hamur durumuna getirilen, yaş ve kuru biçimleri olan kâğıt veya karton artığı. Bazı hastalıklarda görülen çıban, leke, uçuk, kızarıklık vb. belirti. Deniz yüzüne yakın, üzerinde dalgaların çatladığı kaya kümesi. Parçalanan taşların yamaç aşağı kayması, yuvarlanması, etekte birikmesiyle oluşan yer. İşe yaramayan, değersiz, kötü, berbat. Bir topluluktan geri kalmış kimseler. Bozuntu.

GÖMÜLDÜRÜK

Boyunduruğa geçirilen kısa değnek. Eyerin geriye kaymaması için atların boyunlarından aşırılıp kolanlarına bağlanan kayış.

BAKLAVA

Çok ince yufkadan yapılarak arasına kaymak, fıstık, ceviz, badem vb. konulup pişirilen ve üzerine şeker şerbeti dökülen bir tatlı türü. Eşkenar dörtgen biçiminde olan nesne.

KAYDIRMAK

Kaymasını sağlamak, kaymasına yol açmak.

GÖÇÜ

Toprak kayması.

KATMER

Bir şeyi oluşturan katlardan her biri. Arasına yağ ve kaymak sürülerek katlanmış yufka ekmeği. Yağda veya sacda pişirilen bir börek türü.

KAYAK

Kar, su veya çim üzerinde kaymak için ayağa takılan araç, ski. Bu aracı kullanarak yapılmış olan spor.

KAYIŞ

Bağlamak, tutmak veya sıkmak amacıyla kullanılan, dar ve uzun kösele dilimi. Kol saatinin bileğe bağlanmasını sağlayan, deriden yapılmış gereç. Ustura bilenen cilalı kösele. Kayma işi.

KAYMAKLI

Kaymağı olan. Üzerine veya içine kaymak konulmuş olan.

KAYMAKÇI

Kaymak yapan veya satan kimse.

KAYDIRILMAK

Kayması sağlanmak, kaymasına yol açılmak.

FIRÇA

Bir şeyin tozunu, kirini gidermekte veya bir şeye boya, cila sürmekte kullanılan, bir araya getirilerek bağlanmış kıl vb.nden yapılmış olan araç. Çökmeyi engelleyen bağların oynamasını veya kaymasını önlemek için aralara yerleştirilen direk parçası. Resim yapma sanatı ve biçimi. Paylama.

DÜŞMEK

Yer çekiminin etkisiyle boşlukta, yukarıdan aşağıya inmek. Fırsat çıkmak. Bazı deyimlerde "yürümek, birlikte gelmek" anlamlarında kullanılan bir fiil. Aşırı ilgi ya da sevgi göstermek. Vurmak, değmek, rastlamak. Bulunmak. Hızı, gücü, değeri azalmak. Yakışmak, uygun gelmek. Düşkünleşmek. Kötü bir sebeple istenmeden bir yerde bulunmak. Vücuda bol gelen giysi aşağı kaymak. Uğramak, kapılmak. Hava taşıtları kaza sonucu hızla yere inerek çarpmak. Yere devrilmek, yere serilmek. Atlanmak, aradan çıkmak, eksik kalmak. Eksilmek. Olmak, olumsuz bir duruma girmek. Bir yere ansızın gelmek, damlamak, tesadüfen gelmek. Telefon, sanal ağ vb. alanlarda bağlantı kurmak. Alışmak, müptela olmak. Belirli zamana rastlamak. Bayağılaşmak. Isı, basınç, ateş vb. eksilmek, azalmak. Bir bölüşme sonunda payına ayrılmak. İşbaşından uzaklaşmak. Yakışık almak. Vakti gelmeden ölü doğmak. Kötü yola girmek. Ödevi veya yetkisi içinde bulunmak. Savaşta savunulmaz duruma gelerek teslim olmak. Biriyle yaşama, çalışma, birlikte olma durumunda kalmak. Durduğu, bulunduğu, tutunduğu yerden ayrılarak veya dayanağını, dengesini yitirerek yukarıdan aşağıya inmek. Yağmak.

FAY

Kayaç kütlelerinin bir kırılma düzlemi boyunca yerlerinden kayması, kırık (III).

HEYELAN

Toprak kayması.

ALBATR

Kaymak taşı.

İLÇE

Yönetim bakımından yurt bölümlemesinde ilden sonra gelen bölüm, kaymakamlık, kaza.

İLÇEBAY

Kaymakam.

İNMEK

Yüksekten veya yukarıdan aşağıya doğru gelmek. Alçalıp eski durumuna dönmek. Bir yeri kaplamak, basmak veya bir yerden akmak, kaymak. Sayısı azalmak. Fiyatı düşürmek. Ağmak. Uzamak, ulaşmak. Bir yerden başka bir yere gitmek, varmak. Değeri düşmek. Bir taşıt veya binek hayvanından yere basmak. İnme gelmek. Dağ, tepe vb. yüksek bir yerden gelmek. Konaklamak. Vurmak. Yıkılmak.