Kelimeler arşivinde; içinde "epit" olan, toplam 34 tane kelime bulunuyor. İçerisinde epit bulunan kelimeler listesini Kelimelik, Scrabble ve benzer kelime bulma oyunlarında ya da Türkçe ile ilgili yapacağınız ödev, araştırma veya ders çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.
Ek olarak sonu epit ile biten kelimeler listesini okumak ya da başında epit olan kelimeler listesine gözatmak isteyebilirsiniz. Bunların yanında, kelime anlamları için alt kısımda bulunan "harfli kelimeler" linklerinden de yararlanabilirsiniz.
MEDULLOEPİTELYOM
TRANSEPİTELİYAL, TRİKOEPİTELİYOM
EPİTELİOTROPİK, KORDOEPİTELYOM, KORYOEPİTELYOM
EPİTELİYOKİST, EPİTELİZASYON, EPİTİMPANİKUM, NÖROEPİTELYOM, NÖROEPİTELYUM
EPİTELİYALİS
KREPİTASYON, SUBKREPİTAN
EPİTALAMUS, EPİTELİYOM
EPİTELYUM
DEPİTMEK, KEPİTMEK, SEPİTMEK, TEPİTMEK
DEPİTME, TEPİTME
EPİTEL, EPİTEM, EPİTET, EPİTOP
ŞEPİT, ÇEPİT, DEPİT, HEPİT, SEPİT, TEPİT
EPİT
Araba tekerleğini meydana getiren ağaçlar.
NÖROEPİTELYUM
Organizmanın belirli bölgelerinde örtü epitelinin hücreleri arasında, özelleşmiş hücre grubunu içeren ve uyarıları alacak biçimde farklılaşan sinirsel epitel. Embriyoda merkezi sinir sistemini oluşturacak olan ektoderm tabakasına da bu ad verilir.
TRANSEPİTELİYAL
Epitelin arasından veya epitelin bir tarafından diğer tarafına geçen.
EPİTELİYALİS
Epitelle ilgili olan.
TRİKOEPİTELİYOM
Kıl foliküllerindeki keratinositlerden köken alan sert, beyaz renkte, loplu ve kapsüllü, özellikle köpeklerde görülen iyicil deri tümörü. Merkezi keratinleşme ve bunu çevreleyen folikül benzeri bazal hücrelerinin bulunmasıyla ayrılır.
EPİTELİYOKİST
Klamidyoz.
NÖROEPİTELYOM
Gözün retinasında ve beyinde farklılaşmamış nöropeitelyal almaç hücrelerinden köken alan kötücül tümör, medulloepitelyom, nörositom.
EPİTİMPANİKUM
Kavum timpaninin dorsal kısmı.
EPİTALAMUS
Beynin, hipofizi ve arka komisüri içine alan bölgesi. Talamus üstü.
EPİTELİZASYON
Zedelenmeye uğramış yüzeyin epitel hücrelerinin çoğalmasıyla oluşan iyileşmesi. Çıplak bir bölgede epitel çoğalması, yara iyileşmesinin en son evresi.
MEDULLOEPİTELYOM
Nöroepitelyom.
KORDOEPİTELYOM
Kordom.
SUBKREPİTAN
Harhara.
KORYOEPİTELYOM
Koryokarsinom.
EPİTELİOTROPİK
Epitel hücrelerine karşı eğilim gösteren.
KREPİTASYON
Çıtırdama.
Bu bölümde tanımı içerisinde EPİT geçen kelimeler listesi verilmiştir.
EPİTELYUM
Epitel.
BRUNNERBEZLERİ
Onikiparmak bağırsağının başlangıç kesiminde submukozada yer alan, urogastronla asit mide içeriğini nötralize eden, alkali yapıda salgı üreten tubulo-alveoler müköz bezler, glandule duodenales, onikiparmak bağırsağı bezleri. Urogastron mideden salgılanan hidroklorik asitin salınımını durdurarak ince bağırsaklarda kript epitelinin yenilenmesini sağlar.
ANDROBLASTOM
Testiste nadir görülen, mikroskobik olarak fetal testis görünümünde epiteliyal, stromal, karışık ve yaygın tipleri bulunan tümör. Epiteliyal tiplerin içerisinde Sertoli hücreleri bulunduğundan dişileşme görülebilir, gonadal stromal tümör, tübüler adenom, Pick tübüler adenomu, Pick testiküler adenomu. Arenoblastom.
DEZMOZOM
Hayvan epitel dokularında yan yana gelen hücreler arasında teşekkül eden birleşme yerleri. Kemer dezmozomlar hücrenin çevresini devamlı bir kanal şeklinde sarar. Nokta dezmozomlar (spot, düğme dezmozomları) halkasal bir temas noktası teşkil eder. Yarı dezmozomlar (hemidezmozom) bazal laminaya bitişik hücrede bulunur ve integrin grubu moleküllerle matrikse bağlanmıştır. Nokta dezmozomlarda karşılıklı gelen hücre zarlarında plakoglobin denilen proteinden oluşan adezyon plağı bulunur. Hücreler arası aralık biraz daha geniş olup iki hücre kaderin grubu dezmoglein, dezmokolin gibi ipliksi proteinlerle birbirine bağlanır.
BLASTULASYON
Embriyo oluşumunun blastula evresinde blastomerlerin embriyo yüzeyinde sıralanması, blastula oluşumu. Embriyonun segmentasyonu sırasında, blastula evresinde, blâstomerlerin embriyo yüzeyine sıralanarak blastoderm adını alan epitel katmanını oluşturmaları.
COCCİDİA
Apikomplexa'ların başta sindirim kanalı epitel hücreleri olmak üzere karaciğer ve diğer organlarda bulunan, omurgalı ve gelişmiş omurgasızlarda parazitlenen, Eimeriida ve Eucoccidiida olmak üzere iki takımı bulunan protozoa alt sınıfı.
ADENOM
Genellikle iyi huylu olan ve epitel dokusunda, özellikle bez ve bez benzeri yapılarda oluşan tümör. Adenoma. Genellikle iyi huylu olan ve epitel dokusunda, özellikle bez ve bez benzeri yapılarda oluşan tümör, adenoma. Dış ve iç salgı bezi organlarının kanal veya salgı hücrelerinden köken alan, çevre dokulardan kesin sınırla ayrılmış iyicil bez tümörü.
DEPİTMEK
Ekmek saçta pişmeğe yüz tutmak. Ekmeği acele ve gelişigüzel pişirmek: Ekmeğimiz pişmiş de birkaç yuka depiteceğim.
DİSSEPİMENT
Halkalı solucanlarda, her segmentte bulunan bir çift solom kesesinin arkasından gelen segmenti solom keselerinden ayıran solom epiteline verilen ad. Mercanlarda bir bölmeden diğer bölmeye uzanan kalker perdeler. 3.Birleşik olarak bulunan ovaryumlarda iki ovaryumu ayıran perde. Halkalı solucanlarda, her segmentte bulunan bir çift sölom kesesinin arkasından gelen segmenti sölom keselerinden ayıran sölom epiteli. Mercanlarda bir bölmeden diğerine uzanan kalker perdeler. Birleşik olarak bulunan ovaryumlarda iki ovaryumu ayıran perde. Her segmentde bulunan bir çift sölom kesesinin arkasından gelen segmenti sölom keselerinden ayıran sölom epiteli bölgesine verilen özel bir ad. Mercanlarda bir bölmeden bir bölmeye uzanan kalker perdeler.
DOMUZLAN
Kın kanatlılardan bir böcek (Brachynus crepitans).
ADENOLENFOM
Epitel hücreleri ve lenfoid hücrelerden oluşan, tükürük bezinin kistik boşluklar içeren iyicil tümörü, kistadenom lenfozum, Warthin tümörü.
BLASTODERM
Blastulanın birinci karın boşluğunu çeviren bir sıra hücreden yapılmış olan epitel yapı. Blâstulanın birinci karın boşluğunu çeviren bir sıra hücreden yapılmış olan epitel. Blâstulânın birincil karın boşluğunu çeviren bir sıra gözeden yapılmış epiteli.
ANJİYOKERATOM
Subepiteliyal dermis, membrana nikitans ve konjunktivanın lamina proprisındaki damar endotellerinden köken alan, genellikle köpeklerde görülen iyicil tümör.
ALVEOLUS
Küçük boşluk, çukurluk. Mikroskopik, epitel hücrelerinden oluşan memenin süt yapan küresel birimi.
ADENOMATOZİS
Bez epitelinden köken almış çok sayıda iyicil tümör oluşması.
AKANTOM
Yassı epitel hücrelerinden gelişen iyi huylu deri tümörü. Derinin keratinize epitel hücrelerinden oluşan iyicil tümör.
DESKUAMASYON
Kutikulanın atılması ya da epidermisin dökülmesi. Kutikulanın atılması veya epidermisin dökülmesi. Derinin epitel tabakasının iri veya ufak parçalar hâlinde dökülmesi, deri soyulması, pul pul dökülmesi. Parazitlerde kütikülanın atılması veya epidermisin dökülmesi.
EPİTEL
Tek veya çok hücreden oluşan, vücudun bütün dış ve iç yüzeylerini kaplayan doku, epitelyum.
CHORİOPTES
Psoroptidae ailesinde bulunan sığır, koyun, keçi ve atların derisinin yüzeyinde yaşayan, epitel hücrelerle beslenen akar cinsi. Özellikle kol ve bacaklarda uyuz hastalığına neden olur.
DERİSİZLİK
Epiteliogenezis imperfekta.
Kaynak: Türk Dil Kurumu (TDK) Büyük Türkçe Sözlük