BOSTAN ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "bostan" olan, toplam 25 adet kelime bulunmaktadır. bostan ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu bostan ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde bostan olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

12 harfli kelimeler

BOSTANCIBAŞI

11 harfli kelimeler

BOSTANPINAR, BOSTANCILAR, BOSTANHÜYÜK, BOSTANCILIK

10 harfli kelimeler

BOSTANYERİ, BOSTANKOLU, BOSTANKENT, BOSTANKAYA, BOSTANKALE, BOSTANDERE, BOSTANCILI, BOSTANBÜKÜ, BOSTANBAŞI

9 harfli kelimeler

BOSTANİÇİ, BOSTANCIK, BOSTANKÖY, BOSTANLAR, BOSTANLIK, BOSTANÖZÜ

8 harfli kelimeler

BOSTANÇI, BOSTANCI, BOSTANLI

7 harfli kelimeler

BOSTANA

6 harfli kelimeler

BOSTAN

Bazı kelimelerin anlamları

BOSTAN

Sebze bahçesi. Kavun, karpuz tarlası. Kavun ve karpuza verilen ortak ad.

BOSTANCILI

Sinop şehrinde, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

BOSTANPINAR

Diyarbakır ilinde, Mermer bucağına bağlı bir yer.

BOSTANCIBAŞI

Bostancı ocağının başı.

BOSTANBAŞI

Malatya ili, Yeşilyurt belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

BOSTANBÜKÜ

Karabük şehri, Safranbolu ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim bölgesi.

BOSTANCILIK

Bostancının yaptığı iş.

BOSTANKAYA

Muş kenti, Malazgirt belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir bölge. Sivas kenti, Ulaş belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri.

BOSTANDERE

Bursa şehrinde, Mustafakemalpaşa ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Çanakkale ili, Çan ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Erzincan kenti, Gümüşakar bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Konya şehri, Seydişehir ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

BOSTANKENT

Muş kenti, Mercimekkale nahiyesine bağlı bir bölge.

BOSTANYERİ

Denizli şehri, Buldan belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim yeri. Düzce kenti, merkez ilçesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim birimi.

BOSTANKOLU

Tokat ili, Reşadiye ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir bölge.

BOSTANİÇİ

Van ilinde, merkez ilçesinde, merkez bucağına bağlı bir yer.

BOSTANHÜYÜK

Ankara ili, Yenice nahiyesine bağlı bir yer.

BOSTANKALE

Kars ilinde, Digor ilçesinde, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

BOSTANCILAR

Bolu şehrinde, Mudurnu belediyesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Karabük şehrinde, Eflâni ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. Muş şehri, Karaağıl nahiyesine bağlı bir yerleşim yeri.

  -   -   -  

Anlamında BOSTAN bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde BOSTAN geçen kelimeler listesi verilmiştir.

HASEKİ

Osmanlı Devleti'nde bir görevde eskimiş olanlara verilen unvan. Osmanlı sarayında karavaşlar arasından seçilen padişah gözdesi. Bostancı ocağının küçük dereceli subayları.

KORKULUK

Tarla, bağ ve bahçelerde kuşların zarar vermesini önlemek için konulan, insana benzer kukla. Düşme tehlikesi olan yerlere çekilen duvar veya parmaklık. Bostan korkuluğu. Küpeşte.

ALACIK

Üzeri dal veya hasırla örtülen çoban evi, tarla, bostan, bağ kulübesi, çardak: Bağı beklemek için alacık yapıyoruz. Çul veya keçeden yapılan çadır. Göçebe çadırlarının üzerine konan eğri ağaç, eğilmesi kolay ağaç sürgünü. Bostan korkuluğu. Ormandaki küçük düzlük, ağaçsız yer: Davarı ormandaki alacıkta otlattım. Vücuttaki çok küçük leke: Bu ala sayılmaz, bir alacık. Yaylaya kurulan hasır bir çeşit çadır. Apaçık, açık kalan yer. Çardak, basit barınak, kulübe. Ağaç güme, çadır. Bağ ve bahçelerde yapılan tahta ya da hasır barınak. (Dereköy Uluborlu Isparta; Garibçe Güdül Ankara). Kastamonu şehri, Azdavay ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yer. Kastamonu şehrinde, Küre belediyesi, merkez nahiyesine bağlı bir yerleşim bölgesi.

ALAÇÇIK

Üzeri dal veya hasırla örtülen çoban evi, tarla, bostan, bağ kulübesi, çardak.

ALACIH

Üzeri dal veya hasırla örtülen çoban evi, tarla, bostan, bağ kulübesi, çardak.

AFAR

Ispanak ve benzeri sebzelerle yapılan börek, pide. Diş diplerine biriken sert kir, tartre. Bahçe ve bostanlardaki kalıntı, bir şeyin en son kalan döküntüsü.

BARATA

Bilim doktorları ile kardinallerin giydikleri dört köşe külah veya başlık. Osmanlı sarayında genellikle bostancıların, baltacı ve kapıcıların giydikleri, kırmızı çuhadan yapılmış, ucu kıvrık, uzunca başlık.

OCAK

Ateş yakmaya yarayan, pişirme, ısıtma, ısınma vb. amaçlarla kullanılan yer. Bahçelerde veya bostanlarda her tür meyve ve sebze tohumu veya fidesinin dikimi için ayrılmış toprak çukuru. Yer üstünde veya yer altında cevher çıkarılan yer. Şömine. Isı vererek üzerine veya içine konulan maddeleri ısıtan, pişiren, kaynatan, eriten araç veya alet. Aynı amaç ve düşünceyi paylaşanların kurdukları kuruluş veya toplandıkları, görev yaptıkları yer. Ev, aile, soy. Yeniçeri teşkilatını oluşturan odalardan her biri. Kahvelerde, kuruluşlarda çay, kahve vb.nin yapıldığı yer. Halk hekimliğinde bir önceki kuşaktan el verme suretiyle aktarılan bilgileri kullanarak belirli bir şikâyeti veya hastalığı iyileştirdiğine inanılan aile. Yılın birinci ayı, kânunusani.

BOSTANCI

Bostan işleriyle uğraşan kimse. Osmanlılarda sarayın korunmasına ve şehrin güvenliğine bakmakla görevli olan erlerden her biri.

AKKIZ

Killi ve nemli toprakta yetişen, uzun yapraklı, tüylü mor çiçekli bir çeşit diken olup sapları soyularak yenir. Genger otunun tazesi, şevketibostan. Yaylalarda yetişen ve kuruyunca içi boş kamış haline gelen ot. Temiz, dürüst, güvenilir kız.

ALAÇAK

Üzeri dal veya hasırla örtülen çoban evi, tarla, bostan, bağ kulübesi, çardak.

AFFARA

Bahçe ve bostanlardaki kalıntı, bir şeyin en son kalan döküntüsü.

ALAÇI

Tahta parmaklıklı ağıl, bostan, bahçe kapısı.

BOZMAK

Bir şeyi kendisinden beklenilen işi yapamayacak duruma getirmek. Büyük parayı küçük birimlere ayırmak. Dokunmak, zarar vermek. Bir yerin, bir şeyin düzenini karıştırmak. Bağ veya bostanın son ürününü toplamak. Geçersiz bir duruma getirmek. Bırakmak, dağıtmak. Biçimini ve kullanılışını değiştirmek. Altını paraya çevirmek, bozdurmak. Bir kimseyi beklemediği bir davranış karşısında bırakarak veya sözünü yalana çıkararak küçük düşürmek. Yabancı ülke parasını Türk parasına çevirmek. Kızlığına zarar vermek. Kötü duruma getirmek. Aklını yitirecek derecede bir şeye düşkün olmak. Bozguna uğratmak, yenmek, mağlup etmek.

AFARA

Harman yerindeki hububatın taş ve toprakla karışık kalıntısı. Bahçe ve bostanlardaki kalıntı, bir şeyin en son kalan döküntüsü. Tütün tozu, ufalanmış tütün. Çok yaramaz, kötü. Harman yerindeki buğdayın taş ve toprakla karışık kalıntısı.

BOSTANLIK

Bostan olmaya elverişli yer.

GÜME

Avcı kulübesi. Bostanda yapılmış olan bekçi kulübesi.

ALAÇIĞ

Üzeri dal veya hasırla örtülen çoban evi, tarla, bostan, bağ kulübesi, çardak.

ALACUK

Üzeri dal veya hasırla örtülen çoban evi, tarla, bostan, bağ kulübesi, çardak. Ormandaki küçük düzlük, ağaçsız yer. göçebe çadırı.

ALAÇİK

Üzeri dal veya hasırla örtülen çoban evi, tarla, bostan, bağ kulübesi, çardak.