Sonu BAZAL ile biten kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; sonunda "bazal" olan, toplam 1 adet kelime bulunmaktadır. Sonu bazal ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, başında bazal olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde bazal olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

BAZAL

Bazı çok olan (tuz). Bazın özelliklerini taşıyan (madde).

  -   -   -  

Anlamında BAZAL bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde BAZAL geçen kelimeler listesi verilmiştir.

ENDOMİZYUM

Kas liflerini çevreleyen, bazal lamina yapısında ve retiküler liflerden oluşan bağ dokusu.

AGRİN

Sinir kas bağlantılarındaki bazal laminadan elde edilen ve kas zarındaki asetil kolin reseptörlerinin bir araya gelmesini sağladığı ileri sürülen bir protein.

HEMİDESMOZOM

Epitel hücresinin bazal yüzeyinde bulunan ve onu bağ dokuya bağlayan yapı.

KİNETOPLAST

Kinetoplastida takımındaki protozoonlarda uzunlamasına yapılı mitokondri içerisinde bulunan, DNA'dan zengin, bazal cisimle yakın ilişkili, bağımsız olarak replike olan çubuk biçiminde silindirik sitoplazmik organel, kinetonükleus. Trypanosoma denilen bir cins kamçılının kaidesine yakın bir bölgede yer alan mitokondriden farklılaşmış yapı.

BLEFAROBLAST

Bazal cisimcik.

HİPERMETABOLİZMA

Bazal metabolizma hızının yüksek oluşu, vücut metabolizmasında hızlanmayla belirgin durum. Oksijen, besinler ve diğer materyallerin vücut tarafından anormal bir biçimde artmış kullanımı.

KİNETOPLASTİDA

Mastigophora alt şubesinde, Zoomastigophorea sınıfında bulunan, Bodonina ve Trypanosomatina alt takımlarını içeren, kimileri serbest yaşamlı, çoğu bitkilerde, omurgalı ve omurgasız canlılarda parazitlenen, kamçılı bazal cismin yanına yerleşmiş bariz bir kinetoplast, bir veya iki kamçıya sahip kamçılı protozoa takımı, Protomastigida, Protomonadina.

AMASTİGOT

Tripanosomatid protozoonların özellikle Leishmania türlerinin ışık mikroskobunda görülemeyen yuvarlak, kinetoplastı ve bazal cismi bulunan ve parazitin yüzeyine ulaşmayan bir kamçıya sahip hücre içi paraziter gelişim evresi, mikromastigot veya Leishman-Donovan cisimi.

EPİMASTİGOT

Tripanosomatid protozoonların çoğunlukla vektörlerin bağırsaklarında bulunan, silindir biçiminde uzunlamasına bir gövdeye, ortada veziküler bir çekirdeğe, çekirdeğin önünde kinetoplast, bazal cisim ve dalgalı zar yapan ve vücudun önünde serbest kalan tek bir kamçıya sahip gelişim evresi.

DESİDUA

İmplantasyonda endometriyumun bağ doku hücrelerinin değişikliğe uğramasıyla ortaya çıkan, iri ve yuvarlak hücreli, desidua bazalis, desidua kapsularis ve desidua parietalis olmak üzere üç kısmı içeren yapı. Düşen, dökülen, geçici.

KİRPİKLER

Göz kapağında bulunan kıllar, silyum, silya. Ciliata grubuna mensup protozoonlarda (Ciliophora) görülen, bazal granül ve aksonemden meydana gelmiş, kamçıya benzerlik gösteren, ancak ondan daha kısa ve bazal granülü hücre zarına daha yakın hareket organeli. Birçok ökaryot hücrelerin yüzeyinden dışarı uzanmış mikro tüpçüklerden oluşan yapı.

OJİT

Yanardağ kütlelerinde bulunan ve feldspatla birlikte bazaltların temelini oluşturan piroksen cinsinden mineral madde.

KİNETİD

Bazal iplikçikleri ve organelleriyle birlikte kamçı veya silyumun aksonemi, mastigont.

İNFRASİLYATÜR

Silyumlu bir protozoonda bulunan tüm silyumlar, bazal cisim ve ilişkili fibrillerin tamamı.

KİNETOZOM

Bazal cisimcik.

ENDOMİSYUM

Kas hücrelerini saran, bazal lamina yapısında ve retiküler lifler bakımından zengin örtü. Kas liflerini saran bağ dokusundan ince kılıf.

DEZMOZOM

Hayvan epitel dokularında yan yana gelen hücreler arasında teşekkül eden birleşme yerleri. Kemer dezmozomlar hücrenin çevresini devamlı bir kanal şeklinde sarar. Nokta dezmozomlar (spot, düğme dezmozomları) halkasal bir temas noktası teşkil eder. Yarı dezmozomlar (hemidezmozom) bazal laminaya bitişik hücrede bulunur ve integrin grubu moleküllerle matrikse bağlanmıştır. Nokta dezmozomlarda karşılıklı gelen hücre zarlarında plakoglobin denilen proteinden oluşan adezyon plağı bulunur. Hücreler arası aralık biraz daha geniş olup iki hücre kaderin grubu dezmoglein, dezmokolin gibi ipliksi proteinlerle birbirine bağlanır.

KOLLAGEN

Hücreler arası maddede bulunan, prolin, hidroksiprolin ve glisin amino asitlerinden oluşan üç polipeptit zincirinin üçlü heliks şeklinde önce tropokollagen birimlerini, bunların da özel bir dizilişle polarize mikroskopla görülebilen çizgili bir yapı oluşturduğu, deride çeşitli yönlerde, tendonlarda aynı yönde uzanan fibriller şeklinde, bazal laminada tabaka şeklinde, kemikde halkasal tabakalar şeklinde bulunabilen, Tip I-V gibi gruplandınlan bir cins protein. Ak bağ dokusunun ve kemiğin organik kısmının kollagen tellerinin yapısını meydana getiren kimyasal madde.

HİPOMETABOLİZMA

Bazal metabolizma hızının düşük oluşu, vücut metabolizmasında yavaşlamayla belirgin durum. Vücudun metabolizmadaki herhangi bir maddeyi kullanımının anormal olarak azalması.

BAZİLOM

Bazal hücre tümörü.