TANZİM ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "tanzim" olan, toplam 4 adet kelime bulunmaktadır. tanzim ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu tanzim ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde tanzim olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

TANZİM

Sıraya koyma, sıralama. Düzenleme, düzen verme, yoluna koyma.

TANZİMATÇI

Tanzimat hareketinde görev almış olan kimse. Tanzimat yanlısı kimse.

TANZİMAT

İdari işlerin düzeltilmesi için alınan önlemlerin ve uygulamaların tamamı. Sultan Abdülmecit zamanında, 1839'da Gülhane Hattıhümayunu adıyla anılan bir fermanla ilan edilen, yönetimi iyileştirme tasarısı ve bu iyileştirmenin yapıldığı dönem.

TANZİMATÇILIK

Tanzimat yanlısı olma durumu.

  -   -   -  

Anlamında TANZİM bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde TANZİM geçen kelimeler listesi verilmiştir.

KADI

Tanzimata kadar her türlü davaya, Tanzimat ile Medeni Kanun arasındaki dönemde ise yalnız evlenme, boşanma, nafaka, miras davalarına bakan mahkemelerin başkanları.

ŞEHREMİNİ

Osmanlı Devleti'nde Tanzimata kadar saray ve devlet yapılarının onarımına, haremin gider ve aylık işlerine bakmakla yükümlü kimse. Şehremanetinin başında bulunan kimse, belediye başkanı.

PANDOMİMA

(Doğaçlama): Tanzimat ve Meşru'tiyet dönemlerindeki tiyatroların çoğunda izlenen, oyunlar arasına sıkıştırılan sözsüz oyun. Tanzimat ve Meşrutiyet dönemi tiyatrolarında oyunlar arasında oynanan sözsüz oyun.

DÜZENLEMEK

Düzenli, düzgün duruma getirmek, düzen vermek, tanzim etmek. Düzenleme yapmak. Müzik aletlerini akort etmek. Yapmak, hazırlamak.

DÜZETMEK

Düzeltmek. Düzelmek; düzeltmek. Yoluna koyma, tanzim etmek, tertip etmek. Düzeltmek, tesviye etmek. Yapmak, inşa etmek. Takmak.

NİZAMİYE

Askerlik dairesi. Kışla, garnizon ve bazı kuruluşların girişi. Tanzimat döneminde kara ordusu.

MECELLE

Kitap. Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimattan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser.

İSTANBULİN

Tanzimattan Meşrutiyete kadar Türkiye'de kullanılan, yakası kapalı bir tür erkek ceketi.

ONİKİLER

Tanzimattan önce bakanlar kurulu.

REAYA

Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk. Tanzimattan önce Osmanlı Devleti'nin Müslüman olmayan uyrukları. Hristiyan.

DANİŞMENT

Tanzimattan önce, kadıların yanında yetişmek üzere görevlendirilen kimse. Bilgili. Sahn Medreselerinde oda sahibi olabilen öğrenci.

BAŞDEFTERDAR

Osmanlılarda Tanzimat dönemine dek Rumeli'deki illerin maliye işlerine bakan en yüksek görevli.

HAGARAGORT

1 -Türk doğaçlama tiyatrosunda tragedya için kullanılan argo sözcük. Tanzimat tiyatrosunda acılı oyunlar için kullanılan argo sözcük. Tiran, hain, düşman rolü. haile. Eski Türk tiyatrosunda tragedyaya ve melodrama verilen ad. (Ermenice) Tiran, hain, düşman rolü.

LEVANTEN

Özellikle Tanzimat sonrasında büyük liman kentlerinde yoğunlaşan ve ticaretle uğraşan, Hristiyanlara verilen ad, tatlısu Frengi. Avrupalı gibi görünmeye özenen, züppe tavırlı. Bu tavra özgü olan.

NAZIMA

Düzenleyen, tanzim eden. Manzum yazan.

REİSÜLKÜTTAP

XVII. yüzyıla kadar Osmanlılarda padişah divanı kâtiplerinin başı, reis efendi. Tanzimattan önce Osmanlı Devleti'nin Dışişleri Bakanı.

MÜTESELLİM

Tanzimattan önce beylerbeyi ve sancakbeylerinin, bölgelerindeki sancak ve ilçeleri kendi adlarına yönetmekle görevlendirdikleri kimse.

REFTİYE

Osmanlı Devleti'nde Tanzimata kadar ihraç edilen maldan alınan vergi.

KURLU

Kurulu, kurulmuş, tertip ve tanzim edilmiş.

MUHASSIL

Osmanlı Devleti'nde Tanzimattan önceki dönemde vergi tahsildarı.