Kelimeler arşivi içinde; sonunda "manzum" olan, toplam 1 adet kelime bulunmaktadır. Sonu manzum ile biten kelimeler listesinden; Türkçe hakkında yapacağınız ders ve araştırma çalışmalarında ya da Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunlarında kelime türetmek için faydalanabilirsiniz.
Bunun yanı sıra, başında manzum olan kelimeler listesine ulaşmak veya içinde manzum olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Ayrıca, burada verilen kelimelerin tanımları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarını kullanabilirsiniz.
MANZUM
MANZUM
Şiir biçiminde yazılmış. Düzenli, muntazam.
Bu bölümde tanımı içerisinde MANZUM geçen kelimeler listesi verilmiştir.
AKROSTİŞ
Her dizenin ilk harfi yukarıdan aşağıya doğru okunduğunda ortaya bir söz çıkacak bir biçimde düzenlenmiş manzume, muvaşşah, tevşih.
MUAMMA
Bilmece. Âşıklık geleneğinde manzum bilmece. Anlaşılmayan, bilinmeyen. Anlaşılmayan, bilinmeyen şey.
ŞEHNAME
Hükümdarların niteliklerini, üstün başarılarını anlatan, mesnevi biçiminde yazılmış manzume. Manzum olarak yazılmış tarih.
FAHRİYE
Divan edebiyatında şairlerin kendi özelliklerinden övünerek söz ettikleri manzume veya manzumenin bir bölümü.
TERKİBİBENT
Divan edebiyatında uyakları başka başka olan birkaç bentten oluşan ve her bendin sonunda kafiyeleri aynı birer beyti bulunan manzume biçimi.
SOY
Bir atadan gelen kimselerin topluluğu, sülale. Cins, tür, çeşit. İyi ve üstün nitelikleri bulunan. Manzum söz.
NAZİRE
Karşılık olarak, benzetilerek yapılmış olan davranış, söz. Başka bir manzume örnek alınarak aynı ölçü ve aynı uyakla yazılan şiir.
ŞİİR
Zengin sembollerle, ritimli sözlerle, seslerin uyumlu kullanımıyla ortaya çıkan, hece ve durak bakımından denk ve kendi başına bir bütün olan edebî anlatım biçimi, manzume, nazım, koşuk. Düş gücüne, hayale, imgeye, gönle seslenen, anı, duygu, coşku uyandıran, etkileyen şey.
EGLOG
Kısa kır manzumesi, çoban türküsü.
EPİGRAM
Her türlü konuda yapılmış kısa manzume.
TERCİİBENT
Divan edebiyatında uyakları başka başka olan birkaç bentten oluşan ve her bendin sonunda tekrarlanan bir beyit bulunan manzume biçimi.
ÖLÇÜLÜ
Ölçüsü alınmış, ölçülmüş. Dikkatli, düşünerek. Ilımlı. Belli bir ölçüye göre düzenlenmiş olan (manzume, düzyazı), vezinli, mevzun. Belirli bir ölçüde olan. Dar.
HİLYE
Hz. Muhammed'in dış görünüşünü ve niteliklerini anlatan manzum ve mensur eser.
TEVHİT
Allah'ın birliğine inanma, bir sayma, bir olarak bakma. Tek tanrıcılık. Divan edebiyatında Allah'ı övmek için yazılan manzume. Birkaç şeyi bir araya getirme, birleştirme.
TUYUĞ
Mâni biçiminde aruzla yazılmış manzume.
DİZGE
Bir bütün oluşturacak biçimde birbirine bağlı ögelerin bütünü, manzume, sistem. Bir ilkeye veya dünya görüşüne göre düzenlenmiş düşünceler, bilgiler, öğretiler bütünü, manzume, meslek, sistem.
FABL
Kahramanları çoklukla hayvanlardan seçilen, sonunda ders verme amacı güden, genellikle manzum hikâye, öykünce.
ŞATHİYE
Yergiye, alaya, şakaya yer veren manzum eser. Tasavvuf konularını mizahlı bir biçimde işleyen, coşku hâlinde söylenen bir şiir türü.
BEŞLİ
Beş parçadan oluşan, kendinde herhangi bir şeyden beş tane bulunan. İskambil, domino vb. oyunlarda üzerinde beş işareti bulunan kâğıt veya taş. Beş müzisyenin çaldığı caz orkestrası. Divan edebiyatında beş dizeli bölümlerden oluşmuş manzume, muhammes. Beş ses veya beş müzik aracı için yazılan müzik eseri, kentet, kuintet. Halk edebiyatında üçlemeli bir bende, konu ile ilgili aynı ölçüde bir çift dizenin bağlanmasıyla oluşan manzume.
HAİLE
Çok acıklı olay. Manzum biçimde yazılmış trajedi.