KATSA ile başlayan kelimeler

Kelimeler arşivi içinde; başında "katsa" olan, toplam 2 adet kelime bulunmaktadır. katsa ile başlayan kelimeler listesini Scrabble, Kelimelik vb. gibi kelime bulma oyunları için veya Türkçe hakkında yapacağınız ders, araştırma veya ödev çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sonu katsa ile biten kelimeler listesine ulaşmak veyahut içinde katsa olan kelimeler listesini incelemek isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, kelimelerin anlamları için aşağıda bulunan "harfli kelimeler" bağlantılarından da faydalanabilirsiniz.

 
 

Bazı kelimelerin anlamları

KATSA

Kürek. Fıçı.

KATSAYI

Bir niceliğin kaç katı alındığını gösteren sayı, emsal. Bir yasayı anlatan formülün yazılışında yer alan, değişmeyen sayı. Cisimlerin fiziksel özelliklerini belirten değişmeyen büyüklükler.

  -   -   -  

Anlamında KATSA bulunan kelimeler

Bu bölümde tanımı içerisinde KATSA geçen kelimeler listesi verilmiştir.

DÜZGENLEME

Uygun bir katsayı ile çarparak düzgesini 1'e eşit kılma.

ETKİLENİRİİK

Uygulanan kıvıl ya da mıknatıs alana göre, özdeğin içindeki bir noktada alanın ne olacağını bildiren katsayı.

DEĞİŞKEN

Değişme özelliği gösteren, çok değişen, değişebilir, kararsız, değişici, mütehavvil. Geometride, bir koninin odağından çıkan dikeyin konikle kesiştiği noktaya kadar olan parçanın uzunluğu, parametre. Değişik sayı değerleri alabilen nicelik. Bir istatistik bütünün belli başlı niteliklerini daha basit ve kısa olarak gösterme olanağı veren ölçülebilir büyüklük, parametre. Cebirde bir denklemin katsayılarına giren değişken nicelik, parametre.

ÇOĞALTAN

Çarpan. Gelir harcama modelinde, otonom kalemlerin herhangi birinde ortaya çıkan değişmenin reel gayrisafi yurtiçi hasıla üzerinde yarattığı kendisinden daha büyük etkiyi gösteren, 1931 yılında ilk kez Richard F. Kahn tarafından geliştirilen ve daha sonra da J. M. Keynes tarafından ayrıntılandırılarak kullanılan katsayı. Bu katsayı otonom harcamanın türüne göre farklı terimlerle tanımlanmaktadır.

IŞINCIK

Her biri Planck katsayısı çarpımıyla ışık titreşim sayısı erkesinde olan, bu erkesi daha bölünemeyen nicemsel ışık taneciği.

BAŞKATSAYI

Bir polinomda katsayıları 0'dan farklı olan terimler içerisinde derecesi en büyük olan terimin katsayısı.

EMSAL

Benzer, eş, denk. Örnek. Katsayı. Yaşıt.

MODÜL

Bir uzay taşıtının yapısı içinde yer alan ve kendi başına hareket edebilen bağımsız bölüm. Herhangi bir mekanik özelliği belirten katsayı. Parça. Bir yapının çeşitli bölümleri arasında orantıyı sağlamak için kullanılan ölçü birimi.

ELEÇ

Verilen bir çok terimli denklemler kümesi için, değişkenlerin tümünün elenmesiyle küme içindeki çok terimlilerin katsayıları arasında oluşan bağıntı.

GENLEŞMEÖLÇER

Isınan sıvıların görünür genleşme katsayılarını belirleyen araç, dilatometre.

KOVAR

Pislik yığını, çöplük. Vakum cihazlarında cam yapıştırmada ve termostatlarda kullanılan, belirli sıcaklıklarda genleşme katsayısında, keskin değişiklik gösteren ve %53,8 Fe, %29 Ni, %17 Co, %0,2 Mn içeren alaşım grubu.

NİCEM

Planck katsayısıyla kendi sıksayısının çarpımına eşit büyüklükte, daha bölünemeyen erke niceliği. Planck değişmezi ile kendi sıklığının çarpımına eşit büyüklükte, daha bölünemeyen erke niceliği. Işılcık, akımmıknatıssal ışınım erkesi nicemidir. Planck durganı ile, kendi sıklığının çarpımına eşit büyüklükte, daha bölünemeyen birim erke niceliği. Yayılan ya da soğurulan erkenin en ufak niceliği, en ufak birimi. (Elektromıknatıslı ışımanın nicemi, ışıközüdür).

KÜTLE

Katı maddelerin büyük parçası, küme, yığın. Bir nesneye uygulanan kuvvetle, oluşan ivme arasındaki orantıyı veren katsayı veya nesne niceliği. Kitle.

LAMDA

İki antikor hafif zinciri sınıfından biri. Işık dalga boyu. Lamda fajı. Yunan harfi (λ). Bazı bilimsel terimler için sembol olarak kullanılır. Bunlar; Elektrolitin molar iletkenliği, Ortalama serbest yol, Mikrolitre, Termal iletkenlik katsayısı ve dalga boyu.

AGASCOPE

İsveç'te geliştirilen bir sıkıştırmalı geniş görüntülük işlemi. Sıkıştırma katsayısı 2'dir.

BALATA

Soğuk ve sıcakta büyük bir sürtünme katsayısına sahip olan, suya ve yağa dayanıklı, yavaş aşınan madde. Motorlu araçlarda fren yapmayı sağlayan, tekerlek mili üzerine yerleştirilmiş yarım ay biçimindeki alet.

AĞIRLIKLARINA

Bir ölçme aracını oluşturan sınar ya da ayrıçlara taşıdıkları ağırlığa göre değişik katsayı ya da sayılar verme.

GENLEŞİRLİK

Belirli bir özdeğin,sıcaklık bir derece artınca ne ölçüde oylum değiştirdiğini veren katsayı.

GİDİM

Dağ aşırı, sırt aşırı yerler. Gitme. Atılan bir nesnenin, bir yere çarpınca ya da devinim erkesi sürtünme katsayıları yüzünden tükeninceye dek gidebildiği uzaklık. Bir merminin ya da öğeciksel parçacığın bir özdek içinde ulaşabildiği uzaklak.

DYALİSCOPE

Fransa'da gerçekleştirilen ve sıkıştırmaca dayanan bir geniş görüntülük işlemi; çerçeve oranı 1:2,33, sıkıştırma katsayısı 2'dir.